امروز : یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۷:۳۷
دکتر علیرضا گائینی

سالمونلا : آنچه که باید از نمونه برداری در خصوص این بیماری بدانیم

سالمونلوز از جمله شایع ترین بیماری های باکتریایی قابل انتقال از طریق غذا در دنیاست .
سالمونلا : آنچه که باید از نمونه برداری در خصوص این بیماری بدانیم
یکشنبه | ۱۳۹۸/۰۱/۰۴ - ۰۲:۱۱ |
کد خبر : ۳۴۰ |
مقاله علمی روز

دکتر علیرضا گائینی : مشکل عمده ایی که به طور معمول وجود دارد ، آلودگی مواد غذایی مورد استفاده بشر با سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم میباشد .

اگرچه میزان و نحوه شیوع چنین رخدادی در مناطق مختلف جهان متفاوت میباشد ، اما سازمان جهانی بهداشت حیوانات معتقد است که به منظور نظارت بر سروتایپ های مختلف شایع در انسان و طیور در کشورها و حتی نقاط مختلف ، بایستی برنامه طراحی شده منظمی جهت کنترل این عوامل بیماری زا وجود داشته باشد .

در اکثر موارد ، در حضور سالمونلا در طیوری که محصولاتشان به مصرف انسان می رسند ، عفونت بالینی مشخصی روی نمی دهد و از اینرو ، این باکتری به عنوان عامل بالقوه ایی از نوعی بیماری مشترک مهم ، در نظر گرفته میشود موضوعی که میتواند از دلایل مهم گسترش عفونت توسط همین پرندگان در گله های مختلف باشد .

این اتفاق ، زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که عامل عفونی یاد شده از طریق محصولات تولیدی طیور ، به زنجیره مصرفی غذای انسان ، منتقل شود .

 

هدف و دامنه :

دستورالعمل های کنترل کمپیلوباکتر و سالمونلا در گوشت مرغ و تخم مرغ ، به عنوان استراتژی های کاهش آسیب شناخته میشوند و اعتقادها بر آن است که این اقدامات ، نخستین گامی است که به کاهش حضور این عوامل بیماری زا در تخم مرغ و گوشت ، منتج میگردد .

این نکته را به خاطر داشته باشید که به منظور کنترل بهتر این عوامل بیماری زا ، رویه همه گیرشناسی و کنترل بیماری ، بایستی به صورت منطقه ایی دنبال شود .

پس از محاسبه و ارزیابی خطرات ، به منظور شناسایی گله های آلوده ، بایستی نظارت صورت پذیرد و بر اقداماتی که خطر میزان رخداد و شیوع این بیماری را در انسان کاهش می دهند ، تاکید گردد .

در این مسیر ، نوع و روش های نمونه برداری ، میزان و نوع نمونه مورد نیاز ، بایستی توسط سازمانهای نظارتی دامپزشکی و بر اساس میزان خطر موجود ، تعیین شوند .

به لحاظ میزان حساسیت ، روش های ارزیابی میکروبیولوژیک ، به ترتیب در مزارع لاین ، اجداد ، مادر و نیمچه های گوشتی و طیور تخمگذار ، واجد اهمیت بیشتری میباشند . 

از سوی دیگر ، در چارچوب برنامه های نظارتی و کنترل

سالمونلا در محصولات طیور ، ممکن است تا نتایج آزمایشات مختلف تیز به طرق دیگری ، مورد ارزیابی قرار گیرند .

 

روش های موجود برای نمونه برداری :

بهره گیری از سواب : 

در این رویه نمونه برداری ، با استفاده از سواب ، کل سطوح سالنهای پرورش مورد ارزیابی قرار میگیرند . 

 

تهیه سواب از پای پرنده : از سوی دیگر ، میتوان از اجرام موجود در اطراف ساق پای پرنده با استفاده از این ابزار ، نمونه برداری کرد ‌.

 

گرد و غبار : همچنین ، برخی نیز میتوانند با جمع آوری گرد و غبار از نقاط مختلف سالن های پرورش ، به ارزیابی حضور این باکتری بپردازند .

 

مدفوع پرنده : در این فرآیند ، از چندین نمونه مدفوع تازه در نقاط مختلف سالن پرورش ، سواب تهیه میشود .

 

کشتارگاههای طیور : در این محل ، میتوان از نقاط مختلفی چون سطوح سبدهای حمل و سطوح پرندگان کشتار شده ، با استفاده از سواب ، نمونه برداری کرد .

 

هچری : تمامی سطوح اماکن و حتی داخل هچری ها و انکوباتورها ، میتوانند مناطق پیشنهادی نمونه برداری با استفاده از سواب باشند .

 

زمان و فرکانس نمونه برداری :

مزارع مادر و هچری ها :

گله های مادر ، قبل از آغاز تخمگذاری :

قبل از پایان هفته نخست زندگی و یا در آستانه چهار هفتگی و پیش از انتقال به سایر مزارع و یا قبل از آغاز تولید در صورتیکه پرندگان ، در همان مزرعه ، دوره پرورش را به منظور آغاز تولید ، طی کرده اند . همچنین ، در صورتیکه در مزرعه ، سیاست حذف پرندگان آلوده دنبال میشود ، بر اساس ملاحظات تجاری ، میتوان تعداد نمونه برداری ها را به صورت متناوب افزایش داد .

 

گله های مادر در حین تولید :

نمونه برداری در این گله ها بایستی حداقل هر ماه یکبار در تمامی طول دوره تولید صورت پذیرد .

بنابر تشخیص سازمانهای دامپزشکی ، نمونه برداری های بیشتر نیز میتواند در این دوره صورت پذیرد .

 

هچری ها :

آزمایشات صورت پذیرفته در این گروه از مزارع بایستی مکمل آزمایشات مزارع پرورش طیور باشد . ولیکن سارمان های دامپزشکی بنابر صلاحدید ، میتوانند پروتکل مدونی را برای این مراکز نیز تدوین نمایند .

 

گله های پولت :

قبل از پایان هفته اول زندگی ، در صورتیکه شرایط مزرعه مرغ مادر و یا هچری مشخص نباشد .

چهار هفته پیش از آغاز تولید .

همچنین ، اگر مزرعه از سیاست حذف پرندگان در صورت درگیری با بیماری تبعیت میکند میتوان طی دوره های مشخصی ، نسبت به این نمونه برداری اقدام نمود .

 

گله های تخمگذار :

در این گله ها ، نمونه گیری میتواند در هنگام اوج تولید صورت پذیرد .

این در حالی است که در گله هایی که سیاست معدوم سازی پرندگان بیمار را اجرا میکنند ، میتوان بر اساس بدنامه های زمانبندی از پیش تعریف شده ، چندین بار این عملیات را اجرا نمود .

 

گله های گوشتی : 

این گله ها در طی هر دوره ، حداقل بایستی یکبار مورد سنجش قرار گیرند . 

از سوی دیگر ، هنگامیکه فاصله میان نخستین بارگیری و آخرین بارگیری بیش از دو هفته باشد ، این روند نمونه برداری ، بار دیگر بایستی تکرار شود . بهترین زمان انجام نمونه گیری فوق ، نزدیکترین زمان ارسال پرندگان به کشتارگاه میباشد .

 

بررسی سالن های پرورش طیور :

در صورتی که مزرعه طی دوره قبلی پرورش با سالمونلا درگیر بوده است ، پس از ضدعفونی سالن ، بایستی با نمونه برداری از سطوح ، از عدم وجود این باکتری بیماری زا اطمینان حاصل شود .

توجه داشته باشید که این اقدامات نظارتی ، پتانسیل بالقوه ایی را در پیشگیری از رخداد این بیماری در جوامع مصرف کننده محصولات طیور ایجاد میکند .

 

پیشگیری و کنترل :

محققین بر این باورند که با اتخاذ و اجرای مناسب اصول امنیت زیستی و تجزیه و تحلیل خطر ، میتوان به صورت موثری از رخداد این بیماری ، پیشگیری نمود .

از سوی دیگر ، اقداماتی دیگر چون واکسیناسیون ، استفاده از اسیدهای ارگانیک و معدوم سازی طیور بیمار ، نیز میتوانند این مسیر را هموار نماید .

اعتقاد بر آن است که در جهت کنترل درگیری با سالمونلا در طیور نبایستی از داروهای ضد میکروبی استفاده شود . احتمال درمان ، پس از بهره گیری از آنتی بیوتیک ها ، اندک است و ممکن است باقی مانده هایی را نیز در محصولات تولیدی بر جای بگذارد و سبب توسعه مقاومت ضدمیکروبی شود . از سوی دیگر ، این داروها ، فلور طبیعی بدن پرنده را نیز کاهش میدهند . 

 

 

 

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 محدودیت حروف
متن شما باید بیشتر از 10 حرف باشد

کاربرانی که در این گفتگو شرکت کرده اند

بارگذاری نظرات قدیمی تر

مقاله علمی روز

مجلات داخلی صنعت طیور

آخرین رویدادها

مجلات بین المللی صنعت طیور